18. prosinec 1957 – Narození Marka Ebena

Dnes slaví své 61. narozeniny známý český moderátor, herec a muzikant Marek Eben. Marek Eben působí především v České televizi, kde moderuje spolu s Terezou Kostkovou taneční show StarDance, má svůj vlastní pořad Na plovárně a také diváky každoročně provází Mezinárodním filmovým festivalem v Karlových Varech. Je považován za jednoho z nejlepších a nejoblíbenějších českých moderátorů.

Marek Eben se na rodil 18. prosince 1957 v Praze. Jeho otcem je známý český hudebník Petr Eben, držitel českého i francouzského státního vyznamenání. V roce 1979 dokončil Marek Eben studium na konzervatoři, kde studoval hudebně-dramatický obor.

Soutěžní taneční a zábavný pořad StarDance …když hvězdy tančí uvádí Marek Eben po boku Terezy Kostkové již od jeho první řady v roce 2006. Mezi diváky je velmi oblíbený, oceňují ho zejména pro jeho inteligentní humor, slovní vyjadřování a celkový projev, který je milý, vtipný, důstojný, není vulgární, nikoho neuráží. Naplňuje tak slovní spojení „noblesa a elegance“, které se ke StarDance váže.

Dalším moderátorským počinem Marka Ebena je jeho vlastní talk-show Na plovárně, která v současnosti běží na kanále ČT art. Do té si zve už od roku 1999 významné osobnosti z Česka i celého světa. Hosty Na Plovárně v minulosti byli například Antonio Banderas, Usian Bolt, Bill Gates, John Malkovich, Robert Redford, Boris Becker nebo Bobby McFerrin.

Marek Eben se rovněž tradičně podílí na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Moderuje slavnostní zahájení a zakončení festivalu a provází pořadem Festivalové vteřiny, který krátce mapuje každodenní festivalové dění a přináší rozhovory se známými osobnostmi.

V minulosti Marek Eben uváděl na České televizi vědomostní soutěžní pořad O poklad Anežky České (1993-2003). Deset let také moderoval předávání televizních cen TýTý (1991-2001), odkud si sám odnesl několik sošek v kategoriích „moderátor publicistických pořadů“ a „osobnost zábavných pořadů“.

Jako herec Marek Eben působil v karlovarském Divadle Vítězslava Nezvala, kladenském Divadle Jaroslava Průchy a později v pražské Ypsilonce. Na obrazovkách se poprvé objevil již ve svých dvanácti letech, kdy ztvárnil roli „Válečka“ v dětském seriálu Kamarádi. Herectví se věnoval i nadále, na svém kontě má především řadu pohádek, jako například O líném Honzovi nebo Kocourek Modroočko. Během natáčení romantického snímku Tvář za oknem se seznámil se svou budoucí manželkou, herečkou Markétou Fišerovou.

Marek Eben se rovněž věnuje hudbě. Na konci sedmdesátých let se svým starším bratrem Kryštofem a mladším Davidem založil hudební skupinu Bratři Ebenové. Skupina vydala několik úspěšných alb, například Malé písně do tmy, Tichá domácnost nebo Já na tom dělám, a příležitostně koncertuje po celé republice. Své písně Marek Eben interpretuje i ve StarDance, většinou při příležitosti finálového večera.

Přidat komentář